Manipülasyon nedir? Nasıl Yapılır? Manipülasyon 101 - Bölüm 2

Manipülasyonlarla ilgili ilk yazımızın devamıdır. Sizin de eklemek istediğiniz ilginç, farklı örnekler olursa yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz ;)

4-) Görmezden Gelme
Özellikle fazla büyümesini istemediğiniz durumları görmezden gelir, tepki vermez ve sanki olmamış gibi davranırsanız, tebrikler, bu yöntemi başarıyla icra ettiniz :) Kitlesel boyutta düşünürsek, duyulduğu anda büyük bir çoğunluğu harekete geçirecek olan haberler büyük bir titizlikle görmezden gelinir, insanlara sunulmaz, gösterilmez. Veyahut birisi hakkında büyük iddialar ve hatta kanıtlar sunuluyor diyelim ve o kişi bu durum sanki yokmuş gibi hiçbir tepki vermiyor. Bu da bir manipülasyon ve unutulmasına zemin hazırlama yoludur. Manipülasyonlar arasında yeri ayrıdır.

Örnek: Hortumlanan bankalar ve çıt çıkarmayan medya :) Üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra ancak yapıldı haberler :)

5-) Gizleme
Bir şeyi saklamak, gizlemek gerçekten kolay bir iş değildir. En zor manipülasyon yöntemlerinden biridir diyebiliriz. Ciddi anlamda karşınızda gerçeğin peşinde koşan biri varsa eninde sonunda onu bulacaktır. Bu yöntemde en etkili silahlar, diğer ilgi çekici şeyler olacaktır. Şüphesiz dikkati başka bir yere çekmenin en yardımcı öğesi daha ilgi çekici şeylerdir.

6-) Eksik / Eksiltilmiş Bilgi Manipülasyonu


Örnek: Siyasetçilerin resmi özgeçmişlerine bakın :) Bir de her yerde yayınlanmayan geçmiş bilgilerini araştırın ;) Geçmiş, adı üzerinde geçmiştir elbet, bu yüzden de karşıt görüşlü siyasiler de sadece geçmiş üzerine gidip yine geçmişteki tüm negatifleri propaganda aleti yapabilirler, bu da eksiltilmiş bilgi manipülasyonuna girer ;) Her zaman iki taraflı düşünmek lazım...,
Bir başka örnek de Orhan Pamuk'un yurtdışında pazarlanışı olabilir. Yurtdışında yapılan "Türkiye'de 50 baskı yaptı" bilgisi eksik bilgidir. İlk 49 baskı kaçar kopyadan oluşuyordu söylenmez. Birinci baskı bin tane bile olabilir :)
Bir diğer örneği de kendiniz görün isteriz. Farklı görüşlere yayınlar yapan gazeteleri alın, 1 haberi (siyasi olursa iyi olur) seçin ve tüm bu gazetelerde o haberi itinayla inceleyin. Özellikle başlıklara, kullanılan fotoğraflara, haberin sunuluş şekline bakın ;) Her gazetedeki manipülasyonları ayrı ayrı görebilirsiniz. Yeşil kodlaaarrrr Matrix :)
Bir de klasik "karşıt görüşlü öğrenciler çatıştı" haberleri var :) Biri de çıkıp sormuyor ki aga hangi görüşteki grupla hangi görüşteki grup çatıştı :)



Bu bilgiyi de kendiniz için fayda sağlamak adına kullanabilirsiniz, özgeçmişiniz olabilir, işinizle ilgili haberlerden işinize yarayan yerleri alıp kitlesel paylaşımlar yapabilirsiniz, işinizle ilgili bilimsel araştırmalardaki pozitif yerleri yayınlayabilirsiniz vs. Tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış :)

7-) Yanlışlanamaz Yanlış Bilgi Manipülasyonu
En rahat manipülasyon yöntemidir, çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılır. Rahatlığı tereyağından kıl çekmek gibidir tabiri caizse. Üstelik her yerde uyarlanabilir, uygulanabilirdir. Bilginin tam kontrolüne sahip olunan yerlerde kullanılır. Bu yöntemde bilginin gücü hissedilir boyutlardadır kullanan için. Sadece ve sadece bilgiye sahip olunan kaynağın elinizde olması yeterlidir.

Örnek: Örneğin bir şirketin patronu "batıyoruz" dese (ve gerçekte batmıyor olsa), bunun bilgisini çalışanları yanlışlayamaz. Muhasebeciyi soracak olursanız onu da bilgi kaynağı olarak düşünürsek o da patrona çalıştığı için kontrol patronda.
Bir başka örnek de: BestSeller! En çok satılan ürün! gibi bilgileri asla yanlışlayamazsınız :) Zira bu bilgiye erişip kontrol edebilmeniz neredeyse imkansız :) Eğer bir dükkanınız var ise ve bir türlü elinizden çıkaramadığınız ürünler varsa bu manipülasyon yöntemini kullanabilirsiniz :) En çok satılan ürün rafınıza onu koymanız yeterli :)