Türkçe Domain Nasıl Alınır?
Evet internet ortamında, web site isimleri ş,ç,ö,ı,ü,ğ gibi Türkçe harfler içeremiyordu, artık kullanılabiliyor, örneğin web browser'ınıza www.alkışlarlayaşıyorum.com yazıp tıkladığınızda siteye erişebiliyorsunuz. Yaşasııın dediğinizi duyar gibi oldum :) Artık canımızsıkıldı.com ismini satın alabileceğiz, tabi hepimiz alamayacağız sadece 1 kişi alabilecek :) Peki bu olay nasıl oluyor? Mantık tabiki ASCII mantığı... IDN isimli bir olay var 1 yıldan fazla gündemde. Peki nedir bu IDN: IDN yani Uluslararasılaştırılmış Alan Adları, yerel dildeki karakterleri de içerebilen alan adlarıdır. Bugüne kadar internette kullanılan standart alan adları çok kısıtlı bir karakter kümesini olan a-z, A-Z, 0-9 ve '-' den oluşuyordu.
Bu kısıtlamalar, kişinin kendi dilinde alan adları almasına büyük oranda engel teşkil ettiğinden dolayı IDN standartları oluşturuldu.
IDN nasıl işler?
IDN standartları, var olan alan adı sistemini yeniden tasarlamaya yönelik değil, yalnızca genişletmeye yöneliktir. Alan adlarını birbirine dönüştürecek algoritmalar sunarak yerel dillerdeki Unicode karakterlerden oluşan bir alan adını, standart ASCII karakterlerinden oluşan ve "PUNYCODE" olarak da anılan bir alan adına dönüştürebilir veya ASCII hali verilmiş (Punycode olarak verilmiş) bir IDN alan adını Unicode karakterlerden oluşan hale çevirebilir. IDN destekli bir tarayıcıya örneğin türkçeisimtescil.com yazdığında, tarayıcı IDN standartlarında belirtilen algoritmaları kullanarak bu alan adının ASCII karakterlerinden oluşan halini bulur ve DNS sorgulamasında sıradan bir alan adını sorgulanır.
Bu nedenle, örneğin türkçeisimtescil.com alan adı tescil edildiğinde aslında xn--trkeisimtescil-ijb74a.com şeklindeki punycode alan adı tescil edilmiş olur. Bu alan adını barındıran sunucu ve DNS sunucu da bu alan adını kendi yapısında 'xn--trkeisimtescil-ijb74a.com' olarak saklar.
IDN'in amacı nedir?
IDN'in amacı, mevcut sistemde tescil edilemeyen Türkçe karekter içeren alan adlarının da tescil edilebilmesini sağlamaktır. Özetle IDN, kullanılmakta olan DNS alt yapısına ve internet standartlarına ek bir yük getirmeden, onlaarın üzerine bir katman olarak çalışır.
IDN'i hangi tarayıcılarda kullanabilirim?
IDN alan adlarının düzgün çalışması için tarayıcıların girilen alan adının IDN olduğunu anlayıp ASCII haline çevirebilmesi gerekir. Şu anda popüler tarayıcıların (browser'ların) çoğu destek IDN'leri desteklemektedir. Firefox ve IE7.0 tam destek vermektedir. IE6.0'da IDN alan adı kullanabilmek için Verisign tarafından geliştirilen i-Nav eklentisinin bilgisayarınıza yüklenmesi gerekmektedir.
Buradan bakabilirsiniz detaylarına.
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Internationalized_domain_name
Satın Alma işlemleri için de bu siteyi kullanabilirsiniz: http://www.turkceisimtescil.com/
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder