Bu şirin hayvan Iğdır'a nasıl geldi?

Dünyada yalnızca Şili'de yaşayan ve Koypu adı verilen su hayvanın bir eşi de Iğdır'da tesbit edildi.

Su içindeki kamışları kemirek beslenen bu hayvan, yöre insanı tarafından su maymunu olarak biliyor. Doğal yaşam alanları ile eşsiz bir coğrafyaya sahip olan Iğdır'da soyu tükenmekte olan bir çok hayvan yaşamlarını sürdürüyor.

Görüntüsü ilk bakıldığında kunduza benziyor. Suda yaşayan ve su kenarındaki kamışları kemirerek beslenen koypuya yöre halkı "su maymunu" adını verdi.

Ağrı Valiliği tarafından koruma altına alınan koypular aile olarak Karasu'da yaşıyor yani anne baba ve çocukları gibi. Koypuların yaşadığı Karasu'da avlanmanın her türünün yasaklandığını belirten Iğdır Vali Yardımcısı Mitat Gözen " Şili'de yaşayan koypuların Türkiye'ye ye nasıl geldiğini bilmiyoruz . Ama bu havyanı korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Uzun dişleri olan bu hayvan türü tamamen zararsız ve sevimli. Halk arasında su maymunu ismi konulan koypuların yaşam alanlarını koruma altına aldık. Zaten Iğdırda yaşayan, türü tükenmek üzere olan, ya da yalnız Iğdır'da bulunan kuş türleride var. Bunların başında kızıl akbabalar ve kara kartallar var. Bunların yaşam alanlarını genişleten projeler uyguluyoruz" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder