“Büyüdünüz Artık”


Öğretmenlerin her sene okullar açıldığında öğrencileri gaza getirmek için söyledikleri, aslında kendilerinin de inanmadıkları klasik bir yalandır bu: ”Büyüdünüz artık”. Tabi bu yalanı süsleyip öğrenciye sunmak, konuyu bir şekilde büyümeye getirmek öğretmenin yaratıcılığına kalmış.
Genelde öğretmenlerin çoğu sanki “ilerde öğretmen olunca bu yalanları öğrencileri gaza getirmek için sene başlarında söyleyin” gibi bir nasihat almış gibi yaparlar bu işi. Aslında öğretmenlerin bu birbirine benzeyen tavrı birçok durumda ortaya çıkan bir sonuç. Mesela hepimizin bildiği öğrencinin “kitabımı evde unuttum öğretmenim” cümlesine öğretmenlerin hepsinin “kendini de unutsaydın” cevabını vermesi... Sanki bu cevabı vermeleri gerektiği bütün öğretmen adaylarına öğretilmiş gibi... Bu, aynı mesleği yapanların sanki anlaşmalı olarak hareket etmesi başka mesleklerde de vardır. Örneğin doktorların okunmayan yazısı… Her doktorda olan bir şey, iyide bu işte bir yanlışlık var. Yani bütün doktorlara çirkin yazması mı öğütleniyor, yoksa doktor olacağını kafasında tasarlarken “eğer doktor olursam yazılarımı çirkin yazmalıyım” diye kendisini şartlandırıyor mudur bilinmez… Hatta meslekleri de geçtim, annelerimizin bizlere söyledikleri sözler de sanki bütün anneler anlaşmış gibi hep aynıdır mesela. Örnekler çoğaltılabilir…
Ama benim kafama takılan bu “büyüdünüz artık” cümlesi olmuştur. Her sene istisnasız söylenen bu yalan şu şekildedir:
Anasınıfı: Artık büyüdünüz, abi(ya da abla) oldunuz. Bu cümle küçük çocuklar için yeterlidir, daha yaratıcı cümleler küçükler tarafından anlaşılması zor olduğu için kurulmaz.
İlkokul birinci sınıf: Artık büyüdünüz, okuma yazma öğreneceksiniz anasınıfı çocuğu değilsiniz artık. Bu cümle ilerleyen yıllarda da söylense de genelde hep bir önceki sene örnek gösterilerek cümleler kurulur.
İlkokul ikinci sınıf: Artık büyüdünüz, birinci sınıf değilsiniz.
İlkokul üçüncü sınıf: Artık büyüdünüz, ikinci sınıf değilsiniz………..
4. sınıf:………………………………………aynı yalanlar……..
5.sınıf: Artık büyüdünüz, ilkokul bitiyor, seneye ortaokul öğrencisi olacaksınız.
6.sınıf: Artık büyüdünüz, ortaokula geçtiniz, ilkokul çocuğu değilsiniz.(bu “ilkokul çocuğu” kelimesi de hakaret gibi)
7.sınıf: Artık büyüdünüz, seneye LGS’ye (şimdiki adıyla OKS değil SBS) gireceksiniz.
8.sınıf: Artık büyüdünüz, seneye lise öğrencisi olacaksınız.
Lise 1.: Artık büyüdünüz, koca adam oldunuz.
Lise 2.: Artık büyüdünüz, ilk senenin verdiği şımarıklığı atlattınız, seneye ÖSS’ye gireceksiniz.
Lise 3.: Artık büyüdünüz, seneye üniversiteye gireceksiniz.
Sanırım öğretmenin bu gazı vermesinin sebebi çocukların şımarıklık yapmasını istememesi, ama nafile…
İşe girerken bir öğretmenin çıkıp arkamdan “artık büyüdünüz, işe gireceksiniz” diye seslenmesinden korkuyorum…
Hatta evlenirken yine bir öğretmenin çıkıp “artık büyüdünüz, yuva kuracaksınız” demesi de ihtimal… Gerdek gecesi de dışarıdan “artık büyüdünüz, çocuk yapacaksınız” diye bağırması da ihtimaller arasında…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder