Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün yasağı 19 Temmuzda başlıyor



4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa'da yapılan değişiklikle kamu hizmet binalarının kapalı alanları, koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı özel hukuk kişilerine ait binalar, taksi hizmeti verenler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları, okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil ilk ve orta öğrenim kurumları, kültür ve sosyal hizmet binalarındaki tütün yasağı geçen yıl 19 Mayısta yürürlüğe girmişti. Aynı değişiklikle lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerdeki tütün yasağının 19 Temmuz 2009 tarihinde başlaması öngörülmüştü.

Buna göre, bu yerlerde de tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasak olacak. Yalnız sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açılamayacak, bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak.
19 Temmuzdan itibaren yasanın kapsamına giren bu yerlerde tütün ve tütün mamulleri kullananlara Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi gereği en yakın kolluk birimi yetkililerince 69 TL para cezası kesilecek.

Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları da işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacak.

-12 SORUDA DUMANSIZ İKRAM-

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi tarafından 19 Temmuzda başlayacak yasaklarla ilgili hazırlanan broşürde, konuyla ilgili sıkça sorulan sorulara şu yanıtlar verildi:

''-Sigara yasağı ikram sektöründe iş kaybına neden olur mu?

Tarafsız bilimsel araştırmalar sigara yasağının lokanta, bar ve kahvehanelerde işlerin azaltmadığını, bir çok yerde yeni işletmelerin açıldığını ve istihdamın arttığını ortaya koymuştur.

-Toplum sigara yasağını benimser mi?

Yasaya en fazla destek verenler, kendi içmediği halde sigara dumanından etkilenenler ve bunun sağlığa zararlı olduğunu en iyi bilenlerdir. Türkiye'de halkın yüzde 87'si kapalı ortamlarda sigara yasaklarını onaylamaktadır.

-İkram sektöründe sigara yasağının uygulanabildiği ülke var mıdır?

Yasa, dünyanın pek çok ülkesinde başarıyla uygulanabilmiştir. İngiltere, İrlanda, Fransa, İran, İtalya, Norveç, İsveç, Uruguay ve Yeni Zelanda bu konuda öncü ülkeler olmuştur.

-Havalandırma sistemlerinin kurulması lokantadaki sigara dumanını yok eder mi?

Tarafsız bilimsel araştırmalar hiçbir havalandırma sisteminin sigara dumanının içindeki kanser yapıcı tanecikleri temizlemediğini göstermiştir.

Türkiye'nin imzaladığı ''Uluslararası Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi''ne göre tütün dumanından korunmak için yüzde 100 sigarasız alan sağlanması gereklidir. Sigara dumanının güvenli bir dozu yoktur. Tütün dumanı etkilerini azaltan tedbirler bilimsel olarak geçersizdir, denenmemelidir. Havalandırma, filtre etmek, sigara içilen ve içilmeyen bölüm ayrımı yararsız yöntemlerdir.

-Kapalı alanlarda sigarasız bölüm ayrılması sigara içmeyenleri koruyabilir mi?

Tarafsız bilimsel araştırmalar sigara içmeyeni koruyabilmenin tek yönteminin tamamen sigarasız ortamlar yaratmak olduğunu ortaya koymuştur. Sigara içen ile içmeyenin aynı alanda olabileceği kavramı, gelir kaybına uğrayacağından korkan sigara endüstrisinin ileri sürdüğü bir savdır.

-Sigara mücadelesinde gönüllü önlemler yasaların yerine kullanılabilir mi?

Özdenetim ve gönüllü uygulamalar sigara dumanından pasif etkilenime karşı sürekli olarak başarısız olmuştur.
-Lokantalarda sigara yasağı sigara içenlerin hakkını zedeler mi?

Sigarasız ortam yasaları, sigara içmeyi yasaklamaz. Sadece sigara içmeyenlerin de bulunduğu alanlarda sigara içilmesini engeller. Başkasını kanser yapıcı dumana maruz bırakmak 'özgürlük' olarak tanımlanamaz.
-Yasa sadece sigara içimini mi yasaklar?
Yasa, dumanı olan her türlü tütün mamulünün içimini yasaklamaktadır.

-Sigara içilen alanlar toplumsal ayrımcılık yapar mı?

Sigara içilebilen alanlar toplumda kalp, solunum ve şeker hastalığı olanların, ayrıca hamilelerin sağlık hakkını hiçe sayarak ayrımcılık yapar.

-Pasif sigara dumanına maruz kalmak sağlık tehdidi midir?

İş yeri veya sosyal ortamda sigara dumanına maruz kalmak anfizem ve erişkin astımına neden olmaktadır. Koroner arter hastalıklarını yüzde 20-70 oranında artırmaktadır.
-Sigara içilen lokanta, bar ve kahvehaneler işyeri ve işçi güvenliğine nasıl etki eder?

Eğlence yerleri aynı zamanda burada çalışanların iş yerleridir. İş güvenliği ve işçi sağlığı yasalarının geçerli olduğu alanlardır. İş güvenliği yasaları çalışanları toksik madde ve sağlık tehdidine karşı korumayı talep eder. Asbest ile çalışan işçinin korunması gibi bu bireylerin korunması gereklidir.
-Sigara yasağını kim istemez?

Çok uluslu sigara firmaları sigara yasağını durdurmaya çalışır. İkram endüstrisini kar azalması yalanları ile korkuturlar. Havalandırmanın işe yarayacağını iddia ederler. Kanunun çok sert ve uygulanmaz olduğunu söylerler. Halk desteği olmadığını iddia ederler.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder