[Güncellendi]İzmir'de orman yangını, alevler Evka-3'e ulaştı!

[GÜNCELLENDİ]Olay yerinden bize bilgi veren KeNi arkadaşımızın aktardıklarına göre, sitelere kadar gelen alevler bir kaç balkonda yangına sebep olmuş. Site sakınlerı mecburen evlerin terk etseler de, Kahraman keni ve komşuları, artezyenden aldıkları su ile yangını önlemeye çalışmışlar. Kısmen başarılı da olmuşlar. Nerd Herd Ailesi olarak kendisine geçmiş olsun diyoruz, umarız kimse daha fazla zarar görmeden yangın söndürülür.

http://i.sabah.com.tr/2009/07/17/762528281250.jpg


İzmir'in Bornova ilçesi Çiçekliköy mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı.
Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi, İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Çiçekliköy mevkisinde çıkan orman yangınının kısmen kontrol altına alındığını bildirdi.

Harekat Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, yangına, 1 idari, 11 su atar helikopter, 4 amfibik uçak, 5 Türk Hava Kurumu uçağı, 40 arazöz, 10 dozer, 45 teknik eleman ve 500 yangın işçisiyle müdahale edildiği belirtildi.

Yangının kuvvetli rüzgar nedeniyle ağaçlandırma sahasında etkili olduğu ifade edilen açıklamada, yangının kısmen kontrol altına alındığı, çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Muğla-Kemer, Adapazarı-Gebze, Kütahya-Emet, Marmaris, İzmir-Urla, Balıkesir-Bandırma, İstanbul-Bahçeköy ve Isparta-Eğirdir'de de orman yangını çıktığı, anında müdahalelerle bu yangınların büyümeden söndürüldüğü bildirildi.

BİR SİTE BOŞALTILDI

İzmir Çiçekliköy mevkiinde çıkan orman yangını, Evka 3 semti'ne sıçradı. Erzene Mahallesi Enerji Sitesi 126/11 sokak No 10'daki sitenin tamamı boşaltıldı. Evlerini, göz yaşları içinde boşaltan site sakinleri, araçlarıyla binalarını terk etti.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; yangına 25 arazöz, 5 uçak, 6 helikopter ile çok sayıda yer ekibinin müdahale ettiği bildirildi. Rüzgarın da etkisiyle duman ve küller, şehir merkezini kapladı. Yangının şehir merkezine ilerlemesini engellemeye çalışan dev yangın söndürme uçağı, İzmir Körfezine sorti yaparak su alıp orman yangınına müdahale ediyor.


Bornova'da dün başlayan yangın 250 hektarlık alanda etkili oldu. İlçede yaşayanlar paniğe kapılırken, yangının çıkış nedeni belirlenemedi
İzmir'in Bornova ilçesi Çiçekliköy yakınlarındaki piknik alanında yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, 250 hektarlık ormanlık alanda etkili oldu. Rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüyen ve kısmen kontrol altına alınan yangın korku yarattı. Bornova'nın üzerini kaplayan siyah duman nedeniyle vatandaşlar paniğe kapılırken, yangının evlerini tehdit ettiği İzmirliler zor anlar yaşadı. Yangının rüzgârın etkisiyle 50 metreye kadar yaklaştığı, sokaklarını duman kapladığı Bornova Evka-3'teki vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı. Yangının ilk belirlemelere göre yüksek gerilim hattındaki aşırı ısınma nedeniyle çıkmış olabileceği belirtildi. Öte yandan yangının başladığı yerin piknik alanı olduğu ve yangının piknikçilerin dikkatsizliği sonucu çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. Yangına 7 uçak, 12 helikopter, 60 arazözle müdahale edildi. Yangına müdahale eden söndürme uçakları ve helikopterler, yangın havuzlarındaki suyun tükenmesi üzerine körfezden su aldı. Ancak uçakların su almak için körfeze gidip gelmesi, yangına müdahale süresinin uzamasına neden oldu. Yangında 70-80 yaşında kızılçam ormanının zarar gördüğünü belirten Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, bölgenin tüm hava gücüyle alevlere müdahale edildiğini söyledi. Kahveci "Yangın felakete dönüşmeden 4 saatlik bir çalışma sonunda kontrol altına alındı" diye konuştu.

DOĞALGAZ HATTI GEÇİYOR
Bornova Kaymakamı Hakkı Uzun, Evka- 3 semtini tehdit eden yangınla ilgili tedirgin olacak bir durumun kalmadığını söndürme çalışmalarını Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ile izlediklerini belirtti. Öte yandan, yangının etkili olduğu alanın altından BOTAŞ'a ait doğalgaz hattının geçtiği öğrenildi. Doğalgaz hattının da yerin 3.5 metre altından geçmesinden dolayı herhangi bir tehlike oluşturmadığı belirtildi.
http://i.sabah.com.tr/2009/07/18/56a40e92-d5ef-4fc3-816d-4910fe10d58a.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder