3G ile Virüs Tehlikesi Arttı


Cep telefonlarındaki 3G teknolojisiyle birlikte "cep"imizdeki virüs tehlikesi de arttı.

Türkiye, 30 Temmuz'da cep telefonundan görüntülü konuşma, video izleme gibi özellikleri içeren 3G teknolojisiyle tanışırken aboneler virüs tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Video ve resimlerden oluşan MMS (Multi Medya Mesajlaşma Servisi) sebebiyle Türkiye'deki cep telefonları da bilgisayarlar gibi virüsle tanışacak.

Cep telefonlarına yönelik yazılan ve yayılan virüslerin sayısı dünyada bine ulaştı. Akıllı telefonlara çoğunlukla Bluetooth ve MMS vasıtasıyla bulaşan virüsler, internete uzaktan erişimi açma, gizli olarak ücretli SMS yollama, telefon fonksiyonlarını kilitleme, diğer virüsleri cihaza taşıma, bilgileri çalma veya silme, bağlandığı bilgisayara virüsü bulaştırıp yayma gibi işlemler yapıyor. Teknoloji şirketi Kaspersky Lab'ın teknik yöneticisi Bülent Uysaler, virüslerin akıllı telefonları, e-posta alınıp gönderildikleri, gizli bilgileri saklayıp banka işlemleri yaptıkları ve kurumsal kaynaklara erişilebildikleri için hedef olarak seçtiğini belirtiyor. İspanya'da 2007 yılında 110 bin cihaza ComWar virüsü bulaşırken, Rusya'da Viver virüsünden dolayı bir günde 500'den fazla cihaz zarar gördü. Batı Avrupa telefon operatörlerine göre MMS trafiğinin yüzde 8'i virüslü.

Bilişim Muhabirleri Derneği'nin Kaspersky Türkiye ofisi ile dernek üyelerine yönelik Swiss Otel'de düzenlediği mobil güvenlik seminerinde konuşan Bülent Uysaler, günümüzde akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte ortaya çıkan güvenlik sorununa değindi. Gartner'ın ekonomik kriz öncesinde yaptığı tahminlere göre 2008'de yaklaşık 140 milyon akıllı telefon satıldı. Bu yıl yaklaşık 272 milyon akıllı telefon satılması beklenirken, 2010'da bu rakamın 410 milyona ulaşması öngörülüyor.

En meşhur virüs

Caribe, bataryayı çabuk bitiriyor
Şu an telefonlara bulaşmış bin kadar virüsten en meşhuru olan Cabir, diğer adıyla Caribe; konser, spor aktiviteleri, havaalanı, tren istasyonu gibi seyahat merkezlerinde Bluetooth üzerinden ilgi çekici bir dosya göndererek telefon sahibinin kabul etmesini sağlıyor. Telefonu sürekli çalıştırdığı için cihazın pilini çabuk bitiriyor. Her virüs farklı bir zarar verirken güvenlik yazılım şirketi Kaspersky Lab, yeni ürünü Mobile Security 8,0 ile hem virüse hem de telefon hırsızlarına karşı koruma sağlıyor. Böylece mevcut bilgilerin çalınıp başkalarının eline geçmesine engel oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder