Klon Buzağı "Efe"


TÜBİTAK-MAM, İstanbul Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinden yürütülen 'Anadolu Sıığırlarının Klonlanması Projesi' kapsamında dünyaya gelen Türkiye'nin ilk klon buzağısı "Efe" .

İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, Veteriner Fakültesinde düzenlenen basın toplantısında, "Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması Projesi"ne 2005'te başlandığını belirtti.

Projenin amacının, "Anadolu topraklarında en az 100 yıldır yaşayan yerli sığır ırklarının, klonlama teknolojisi ile üretilebilme olanağının belirlenmesi olduğunu" dile getiren Prof. Dr. Kayacan, yerli ırkların verimlerinin düşük olmakla birlikte hastalıklara ve zorlu iklim koşullarına dirençli olduğunu vurguladı.

Kayacan, bu ırkların yurt dışından getirilen verimi yüksek kültür ırklarına göre daha sağlam yapılı hayvanlar olduğuna işaret ederek, bu nedenle gelecekte bu ırkların genetik özelliklerinin çok önem kazanacağının düşünüldüğünü anlattı.

Dünya genelinde sayıları gittikçe azalan bu tip yerli ırkların korunması için son yıllarda Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonu'nun eylem planları hazırlandığını ve bunların yok olma riskine karşı gen bankalarının oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kayacan, gelecekte bu bankalarda saklanan hücrelerin kaybolan ırkların tekrar doğaya kazandırılmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Proje kapsamında Batı Anadolu Bölgesi'nin bir ırkı olan "Boz" sığırın klonu olan "Efe"nin, bankada saklanan bir hücrenin sağlıklı bir bireye dönüştürüleceğinin en büyük kanıtı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, proje aşamasında üç kurumun birlikte çalıştığını, klon embriyoların TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Transgen ve Deney Hayvanları Laboratuvarı'nda üretildiğini ve üretilen klon embiriyoların İÜ Veteriner Fakültesi'ndeki taşıyıcı anneye transfer edildiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder