AMD işlemcilerde enerji tasarrufu - Cool & Quiet Kullanımı

Amd işleminiz varsa çok rahat tasarruf moduna geçebilirsiniz.
Masaüstü işlemleride neden daha çok elektrik tüketsin bilgisayarınız? Sadece gerektiğinde devreye giren ve bunu size hissettirmeden yapan mükemmel bir tasarruf sisteminiz var ama bunu hâlâ aktif etmediyseniz buyurun birlikte yapalım bunu :)


Gerekli Malzemeler:

- Amd işlemcimiz.
- Cool and Quiet destekli anakartımız
- Amd işlemcimiz için xp sürücüsü, hiçbir yerden bulamazsanız, anakart ile birlitke gelen cd'de vardir. (vistada denemedim, sürücüsü var mi bilmiyorum)
- Amd Power Monitor yazılımı (Bilgisiyarımızın o anki işlemci yükünü ve hizini gösteren, güç seceneklerine ulaşmamızı sağlayayan AMD'nin kendi yazılımı.)
Not: İlla ki Amd powermon kullanmak zorunda değilsiniz, Windows'un güç seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Denetim masasında var gerekli ayarlar.
- CPU-Z İşlemcimizi tanıyan onun her türlü halinden anlayan muazzam yazılımcık.

  • Öncelikle;
Anakartımızda Cool n Quiet'in aktif olduğundan emin olmak için bios ayarlarına girmemiz gerekiyor. Enabled yapıp bilgisayarımız açıyoruz.
35 amd cpus

  • Sonra, Amd'nin sitesinden indiremediğimiz ama merak etmeyin benim bir yerlere yüklediğim, AMD CPU driver'i kuruyoruz. :) (Bu sürücü k8 işlemciler içindir. Athlon ve x2 Athlon işlemcilerde denenmiştir.)
Edit: İşlemci sürücüsünde xp 64 bit desteği eklenmiştir.
  • Ardından yine Amd'nin sitesinde bağlantılarını yeri ikide bir değişen AMD Power Monitor'u kuruyoruz.
  • Gerektiğinde bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz ve en zevkli bölüme geçiyoruz.
  • CPU-Z V1.52.1 32bit versiyonunu indirip işlemcimize bakıyoruz ne alemde kendisi.

Görüldüğü üzere işlemci hızımız 2,9 GHz. Çarpan ise 14.5 Amd 5600+ 65nm işlemci için normal değerler. 14,5 x 200mhz=~2,9Ghz normal hesaptır zaten, demek ki işlemciyi aldığımız yerden bi kazık yememişiz :)
  • Büyük ihtimal başlangıçta açılmış olan, değilse Program listemizde olan AMD PowerMon'un system tray'deki simgesine tıklayıp bakıyoruz o ne diyor işlemci hızı hakkında.

Tasarruf felan yok, durumlar vahim, boşta Solitaire oynarken bile voltaj ve saat hızımız tavan. Faturalara Tayyeap amca müdahale edinceyi kadar, edeceğini hic sanmıyorum, cebimizden bir dünya para çıkacak.

  • Neyse ki, PowerMon simgesine sağ tıklayarak bilgisayarımızı tasarruf moduna alabiliyoruz ve böylece şucu bucu beceriksiz siyasetçiler ve aç gözlü başkent/gediz/tüm Türkiye/her neyse.E.d.a.ş'ların eline düşmekten bir süreliğine kurtuluyoruz.



  • İşimiz bitti mi? Aslında bitti, ancak işin ayrıntısı ve detayına bakmak için son bir kez daha CPU-z programımızı çalıştırarak işlemcimize ait verileri konhtrol ediyoruz. uygulama sistemimize ait veriler şu şekilde karşımıza çıkıyor:

http://img193.imageshack.us/img193/7551/cpuidlow.png

  • Görüğünüz üzere 1,376v çekirdek gerilimi 14,5 saat çarpanı ile 14,5 x 200=2,9GHz hızında çalışan işlemcimiz gerekli tasarruf modunda 1,136v çekirdek voltajı ve 5.0 saat çarpanı ile 1,0Ghz'de çalışmaya başlamıştır. 5,0 x 200MHz= 1.0 Ghz
SONUÇ:
* Daha düşük faturalar, daha düşük fan sesleri, ağrımayan baş, bürokrasiye daha az söven ve kişisel işlerine daha çok zaman ayıran bir zihin, bir bilgisayarın ortalama ömrü 3-5 sene ise bu süre boyunca en az 2-3 kurtarılmış kutup ayısı ve kelebek etkisiyle binlerce olay.. daha ne olsun :D hem uyanık hem çevreci olmanın neresi kötü.
Son olarak işlemcilerin tasarruf modundaki tüketim verileri:35 amd cpus
Liste THG'den alınmıştır.
Diğer ekran görüntüleri daha az önce fırından çıktı taze taze servis edildi.
Amd powermon ve işlemci sürücüsü Avg 8 ile tarandı, güvenliğiniz için çalıştırmadan önce kendi güvenlik yazılımınız ile tekrar tarayın.
Uygulama Sistemi: Asus M2N-Amd x2 5600+ Brisbane-Kinston 2GB 800Mhz- MS Windows Xp sp3
Uyarı: Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bir bilenden yardım isteyiniz, anlatılanları uygulamada sorumluluk size aittir.


http://www.greentechy.com/wp-content/uploads/2009/05/rwe.jpg
Küresel ısınma ve israfa karşı sen de birşeyler yapabilirsin!
En azından cebini düşün :P


Bu yazı Nerd Herd üyelerine ve sevgili ziyaretçilerine yardımcı olmak için hazırlanmıştır, aktif bağlantı ile kaynak gösterilerek istenilen yerde yayınlanabilir.

GORK
Bu yazı hazırlanırken hiçbir kutup ayısına zarar verilmemiştir. İsteyen daha önce devirdiklerimize bakabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder