Yanık köyü Sapanca- Lost macerasi arayanlara

Sahip olduğu doğal güzellikleri tatilcilerine cömertçe sunan Sapanca, popülaritesini her geçen gün artırıyor.
Büyük şehirlerin keşmekeşinden bıkarak kafa dinlemek isteyenlerin uğrak mekânı olan bölge, özellikle de doğa sporlarıyla uğraşanlardan büyük ilgi görüyor.

Göl çevresinde hemen her sporu yapmak mümkün... İster uçuyor, ister yüzüyor, ister trekking (dağ yürüyüşü) yapıyor, isterseniz de ATV araçlarıyla safariye çıkıyorsunuz. Sadece bunlar mı? Elbette hayır! Jeeplerinizle off road yarışlarına da katılabiliyor, kış aylarında ise kış sporlarının tümünü yapabiliyorsunuz.

Türkiye'nin önde gelen trekking parkurlarından birçoğu Sapanca civarında bulunuyor. Bu parkurların her biri ayrı bir zorluk derecesine sahip... Sadece doğa yürüyüşü şeklinde gerçekleşenler de var, tırmanıp zıplamanız, derenin içinden yüzerek karşıya geçmeniz gerekenler de...

Sapanca'ya 15 km. uzaklıktaki Yanık Köyü, iyi bir trekking için bulunmaz nimet. Her türlü heyecanı yaşayabileceğiniz dağ yürüyüşünde kimi rehber edindiğiniz çok önemli. Önderiniz sayesinde muhteşem eğlenebileceğiniz gibi, onun yüzünden geziniz, içinden çıkılmaz bir hale de gelebilir. Bu sebeple köy ahalisinin 'doğada üç kaplan gücünde' dediği Ahmet Kezer, hem bilginliği hem de sevecenliğinden ötürü rehberiniz olmalı.

Yanık Köyü'ndeki trekkingde üç farklı parkur bulunuyor. Bunlar aynı yerden başlıyor ve zorluk seviyelerine göre ayrılıyor. Birinci seviye oldukça yumuşak bir parkur... Daha çok, orta yaş üstü sporseverlere hitap ediyor. Dağ yolundan oluşan bu parkurda toplam 4 km. yürünüyor. Daha sonra aynı yoldan başlangıç noktasına dönülüyor. Bol bol böğürtlen yiyebileceğiniz yolu, kestane ağaçları serinletiyor.

İkinci seviye, orta dereceli bir parkur... İlk kez trekking yapan gençlerin, kendini genç hissedenlerin ve amatör dağcıların tercihi... Dere içinden gidilen parkur boyunca irili ufaklı 3 şelale görülüyor. Üçüncü şelalenin oluşturduğu Cleopatra Havuzu'nda yüzülebiliyor. Bu noktada suyun buz gibi olduğunu söylemekte yarar var! Hatta öyle ki, suyun içinde birkaç dakika kaldığınızda vücudunuzdaki etlerin döküleceğini zannediyorsunuz. Bu hisler içinde attığınız çığlıklar inanılmaz rahatlatıcı! Havuz başında yemek molası verebiliyorsunuz. Bu tip doğa yürüyüşlerindeki en pratik yemek, hiç şüphe yok ki sucuk-ekmek. Rehberimiz 'Crayz Ahmet', yemek molasında sucuk, kaşar, domates ve biberden oluşan öyle bir güveç yapıyor ki, tabiri caizse parmaklarımızı yiyoruz. Molanın ardından tırmanışımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. 10 km. süren parkur boyunca doğanın tüm güzelliğiyle büyülenmeniz işten değil.

Üçüncü seviye, tamamen derenin içinden gerçekleşiyor. İrili ufaklı 12 şelaleden geçiliyor. 20 km. uzunluğundaki parkura herkes katılamıyor. Bu seviyeye katılabilmek için trekkingde tecrübeli olmanız gerekiyor. Çünkü bu yürüyüş boyunca kayalara tırmanıyor, bir kayadan diğerine atlıyor, dik yamaçlardan aşağı iniyorsunuz. Yani doğayla tamamen baş başasınız. Tabii bir de, aniden karşınıza çıkabilecek örümcek, yılan, yaban domuzu gibi hayvanlardan korkmamanız gerekiyor. En büyük şelaleyi görmek için bu parkuru tercih etmelisiniz. Bu seviyeden giderseniz Çatalkaya denen yerde zirve yapabilir, muhteşem Sapanca Gölü manzarasını görebilirsiniz. Rehberimiz Crayz Ahmet, Lost dizisi hayranlarının Yanık köyünde trekking yapabilmek ve Çatalkaya'da zirveye çıkabilmek için sıraya girdiğini söylüyor. Lost hayranlarının birkaç gece dağda konakladığını söyleyen Crayz Ahmet, Survivor yarışmasının tutkunlarına da sesleniyor: "Sizi, Survivor Yanık'a da bekleriz!"

Ulaşım ve konaklama oldukça rahat

Yanık Köyü'ne Türkiye'nin her yerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Bölgeye kendi araçlarınızla gidebileceğiniz gibi, otobüs ve trenle de gidebilirsiniz. İstanbul'dan trenle gitmek isteyenler Haydarpaşa'dan trene binip Kırkpınar durağında indikten sonra dolmuş ya da taksiyle köye ulaşabilir. Haydarpaşa-Kırkpınar arası 5 lira 50 kuruş. Konaklamayı bölgedeki butik otellerde yapabilirsiniz. Ama geziyi ucuza getirmek istiyorsanız, yanınıza bir çadır almanız yeterli. Bölge, çadır kurmak ve açıkta yatmak için yeterince elverişli ve güvenli.

Yanık Köyü tarihçesi ve bilgiler:

Yanık, Sakarya ilinin Sapanca ilçesine bağlı bir köydür.


1895 li yıllarda büyük bir yangının çıkmasıyla ve çok sayıda yeri yaktığı için bu köye yanık adı verilmiştir....


Kültür

Köyün ahalisinin büyük coğunluğunu "21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgünü"nde göç etmiş Çerkesler oluşturur. Daha sonra bir miktar Laz da köye göç etmiştşr. Son yıllarda da özellikle Istanbul'dan yazlık ve hafta sonu için gelen bir çok sakini vardır.

Çerkes gelenek ve görenekleri hala sürmektedir. Yemeklerde de Çerkes mutfağının etkileri halen devam etmektedir. Çok lezzetli Çerkes tavuğu, Çerkes fasulyesi, Mısır ekmeği ve Çerkes peyniri gibi.

Coğrafya

Sakarya iline 24 km, Sapanca ilçesine 7 km uzaklıktadır. Sapanca-İzmit yolu üzerindedir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder